Alena Doleželová je juniorskou vicemistryní Evropy 2017

Ve švédském Askimu se v polovině srpna konalo juniorské mistrovství Evropy v minigolfu. Úřadující juniorská mistryně světa z loňského roku a také světová dvojka Alena Doleželová odjížděla na sever Evropy s těmi nejvyššími ambicemi. Po skvělém výkonu a napínavém souboji nestačila pouze na německou soupeřku Sarah Schumacherovou a do své sbírky přidala stříbrnou medaili a titul vicemistryně Evropy.

Jediná zástupkyně něžného pohlaví Alena Doleželová v reprezentačním výběru doplnila chlapecké družstvo, které bojovalo o cenné kovy v týmové soutěži. Mančaft pod vedením bystřického trenéra Matěje Nováka prokázal, že patří do širší světové špičky a ze Švédska si přivezl bronzové medaile. „V posledních letech máme problém se skládáním týmu, protože juniorů v České republice ubývá. I proto bereme letošní bronzovou medaili jako velký úspěch,“ zhodnotil úspěšnou švédskou misi Matěj Novák.

Odchovankyně Bystřice pod Hostýnem ale měla v dívčí kategorii ještě vyšší ambice než bronzový stupínek. Poslední mistrovství Evropy i světa totiž Alena Doleželová opanovala a útočila tak na zlatý hattrick. Avšak místo, kde se turnaj odehrával, dávalo tušit, že nepůjde o nic jednoduchého. Švédsko je totiž zemí minigolfu zaslíbenou a domácí hráčky měly na hřištích, kde se šampionát konal, velkou výhodu. Do boje o titul měly vstoupit také Němky, které jsou tradičně těmi nejsilnějšími soupeřkami. Tento předpoklad se projevil i v úvodu turnaje, kdy se společně s Doleželovou přetahovaly o vedení Němka Schumacherová a Švédky Hanssonová, Goranssonová a Haryssonová.

V druhé polovině turnaj se souboj o evropský titul pěti děvčat zúžil na tři, přičemž Doleželová Schumacherová a Hanssonová se střídaly ve vedení. Ve finále z boje o zlato jako první odpadla Jasmin Hanssonová, která nakonec pro pořadatelskou zemi získala bronzovou medaili. Boj o zlato byl vyrovnaný až do samotného konce, bohužel Doleželová nakonec tahala za kratší konec pomyslného lana a na strojově hrající Němku nakonec o čtyři údery nestačila. Po dvou zlatých z předchozích let tak hráčka 1. DGC Bystřice pod Hostýnem rozšířila svou medailovou sbírku o evropské stříbro. „Jsou to trošku smíšené pocity. Samozřejmě jsem šťastná, protože být druhá v Evropě něco znamená. Ale chyběl kousek. Na druhou stranu, hrála jsem opravdu dobře, moc lépe to už nešlo a Sarah si za svůj výkon zlato zasloužila a moc jí ho přeju,“ řekla vicemistryně Evropy.

Alena Doleželová bude mít šanci na odvetu ještě příští rok na světovém šampionátu v Chebu, kde by mohla využít výhodu domácího prostředí. Obě děvčata jsou ročník 1999 a čeká je poslední rok v juniorské kategorii, než se přesunou mezi dospělé.


Odkaz na oficiální výsledky najdete zde:  http://ba.bangolf.se/YEC2017_team_stroke/result.htm#c13

 

Daniel Dvořák

zpět do rubriky